Olika typer av kakel

Vill du göra om dina rum? På våra sidor kan du få inspiration hur du kan organisera och förändra ditt hem. Med kakel och marmor kan du få en exklusivitet och elegans som kan vara svår att överträffa. Det finns flera färger och texturer att välja mellan beroende på vilken prisbild du vill hålla dig till.

Det finns olika sorters kakel för badrumet, bastun, köket och golvklinkers.

Kakel är ett klassiskt och vackert byggmaterial. Du hittar olika typer av kakel med olika egenskaper exempelvis:

Glasmosaik finns i många storlekar och är lika lätta att sätta upp som kakel när de sitter fast på ett nät.  En bra regel är att alltid kolla produktionsnumret är samma på alla lådor så att det inte finns några nyansskillnader.

Måtten kan variera också beroende på vart du vänder dig. Vanligtvis köper du i m2.

När du väljer kakel bör du utgå från karaktären på rummet som ska kaklas. Vita och ljusa kakelplattor gör att ett litet rum känns mer rymligt. Du bör även utgå från hur ljust rummet är och tänka på ifall du vill att ljuset ska reflekteras eller inte. Ett kakel som är glansigt och reflekterar kan göra att rummet upplevs som ljusare.

Kakel är lätta att underhålla och mycket kostnadseffektivt när man tänker på att de är slitstarka och ofta håller i flera år. Du delar kakel och glasmosaik med en kakeltång där du först ristar och sedan delar plattorna med.

Tillverkning av kakel

Man använder olika typer av mineraler, exepelvis järnmalm och cobolt, som man blandar i biskvin som pressas beroende på vilken färg som kakelplattan ska ha. Leran som används kan innehålla upp emot 70% vatten  vilket innebär att den måste torkas Innan pressning har den en vattenhalt på 4,5%. Vid tillverkningen av kakel använder man olika typer av lera som kaolinlera som är en vit plastisk lera.