kökskakel och inredningstips för köket

kökskakel

kökskakel

Vi tillbringar mycket tid med matlagning och i köket och det är vanligt med kakel, klinikers  och mosaik bakom diskbänken. Den viktigaste frågan är var och hur du vill placera kaklet i köket: bänkskivor, vägg, eller golv.

Till skillnad från någon annan del av ditt hem krävs en högre nivå av funktion, syfte och bekvämlighet i ditt kök.

För dig som vill ha ett helt nytt kök finns faktorer som man behöver tänka på vid planeringen som att ha ordentlig belysning och ljus,  bra luftcirkulation och enkelt att upprätthålla hygienen. Tänk på helheten och bara genom att byta köksluckor, beslag och handtag kan du ge köket en helt ny karaktär.

Kökskakel ger ett stilrent intryck

Kökskakel ger ett stilrent intryck  och de är ofta ljusa, brandsäkra och hygieniska vilket är anledningar till att de blivit så populära i moderna kök. Börja med att undersök vilken yta som du vill sätta kakel på och undersök ifall allt är torrt och ifall underlaget är jämt. Kontrollera vinklarna att de är i 90 graders vinkel och mät upp ytan.

Att ha en bra, torr och ren yta är viktigt när du ska kakla köket. En stor fördel med kökskakel jämfört med många andra material är att du får  en yta som är tålig och lätt att hålla ren.

Vilken sorts kakel ska du välja i köket?

Val av kökskakel varierar beroende på budget och smak. Du har en mängd olika typer av kökskakel att välja mellan och de kan vara gjorda i sten,  glas och porslin. I köket passar olika typer av kökskakel, klinkers och du kan också inreda med fantasifull mosaik.  Plattor av keramik är mer motståndskraftiga mot kemikalier , brand , och fläckar än porslinskakel. Å andra sidan är porslin plattor mindre porösa och hårdare än keramik.

Viktiga egenskaper hos kökskakel:

1. Det måste vara vattentät och motståndskraftig mot fukt.
2. Det måste vara reptålig och slitstark.
3. Det måste vara lätt att rengöra.
3. Det ska vara halksäkert .

Det är viktigt att balansera de olika färgerna som finns i köket allt från tapeten till målarfärgen, bänkskivor och skåpsluckor. Många väljer det snygga klassiska vita kaklet och under senare år har det varit en trend att ha grått kakel i köket –  men man kan använda lite mer fantasi som dessutom ger dig en kreativ miljö när du lagar mat. Ett tips är att alltid ta med prover när du ska kakla köket.

Om du väljer en färg som kontrasterar mot den befintliga miljön får du extra djup och intryck av köket . Det finns designers som anser att matchande färger inte längre gäller.

Byta kakel kan vara enkelt

Att byta kakel kan vara enkelt om du väljer att sätta det nya kaklet direkt ovanpå det gamla kaklet. Självklart måste du först tvätta de gamla och få det rent och därefter använder du kakelfix för att ge dem fäste. När kakelfixet har torkat gör du ett ordinarie lager med kekelfix på plattorna.

Glaspanel i köket kan vara ett snyggt och modernt alternativ

Om du vill ha elegans och skönhet i ditt kök då kanske glaskakel är något för dig. En inredningsdetalj som blir alltmer populärt är glaspanel i köket. Det ger stänkskydd och en modern och exklusiv känsla. Du kan välja mellan egna foton eller utplockade fotografier som motiv på glaspanelen. Andra fördelar är att det är hygieniskt och lätt att rengöra.

Så här hittar du billigt kakel till köket

För många är prisfrågan en viktig aspekt och man söker efter billigt kakel i köket. Du kan hitta billigt kakel från de större byggvaruhusenpå nätet eller du kan också importera själv.

Så här kaklar du köket

Badrum kakel är något du kan göra på egen hand , om du är händig och säker i ditt arbete . Se till att du förbereda ordentligt med rätt kakel verktyg. 

Se till att ytan är ren och jämn. Om det finns knölar eller skräp på golvet , kommer du att ha en ojämn yta att kakla som inte fäster ordentligt på plattorna .

Vill du sätta kakel på golvet också eller kanske vill du ha klinikers på golvet? På golvet kanske du vill ha värmegolv. Det finns olika typer av värmegolv att välja mellan och det bör installeras av en behörig elektriker.