Att kakla ett badrum eller toalett

Badrumskakel – se till att hantverkaren eller du själv följer branschreglerna!

Glöm inte bort ditt badrum när du vill förändra ditt hem. I badrummet vill man ha tåligt och vattentät material. Kaklet bör sättas på godkänt underlag enligt de branschregler som gäller.

Vill du skapa en designer badrum, som innehåller alla de lyxiga tillbehör som du önskar? Kanske du vill ha ett badrum från en viss tidsepok. Stilarna skiljer sig åt väldigt mycket från 30-talet med sin funkisstil, 40-talet, 50-talet osv.

Det kan vara klokt att besöka en butik som har ett showroom med kakel så du ser vad du vill ha. Du kan välja material som traditionellt kakel, polerat porslinskakel, keramiska plattor och du kan variera med olika färger och material för att hitta ett tema för ditt badrum. Använd ljus färgad och polerat porslin i hörnen som behöver en accentueras och kontrasterande färger och ljust kakel på de platser som inte kräver samma uppmärksamhet.

Att kakla badrummet själv

Att kakla ett badrum kan vara ett stort projekt och det är många bitar som ska komma på plats. inte minst eftersom speciella regler gäller som bör följa byggkeramikrådets branschregler för våtrum (www.bkr.se) vilket är ett krav för att vissa försäkringar ska gälla. Ett tips är att undersöka om tätskiktsystemet är godkänt dvs provade och godkända av bkr. Var mycket noggrann med fogarna ovanför badkaret och där du spolar med vatten så att du inte får vattenskador och fula svarta fläckar.

Det är vanligt att anlita en totalentreprenör

Om du anlitar någon hantverkare ställ frågor kring hur han handskas med våtutrymmen och behörigheter för våtrum. Det är inte helt ovanligt att företag som lägger kakel även har specialistkompetens inom VVS.

Förhandla om priset
Många hantverkare är upptagna under hösten så ifall du vill få ett bra pris förhandla om arbetet så det läggs när de inte har så mycket jobb.

Så här kaklar du ett badrumsgolv själv

Ta bort toalettstol och avlopp och om du är osäker kan du behöva hjälp av en rörmokare. Se den här rätt långa videon hur du kaklar badrummet som visar vilket material du behöver och hur du går tillväga.

Hitta inspiration på nätet, i butikerna och genom dataprogram!

Även om du kanske har tänkt att använda vitt kakel så kan du alltid hitta inspiration på nätet och i olika butiker som ofta har utställningar. Det bästa sättet att få ett stort badrum är att göra ett bra efterbehandling och rengöring av keramiska plattor och det polerade porslinskaklet.

Det finns även 3D program som du kan använda så att du enkelt kan se hur badrummet kommer att se ut. Var inte rädd att besöka kakelspecialister och fråga om råd och tips!

Många väljer annorlunda mosaik av sten och glas i badrummet vilket är kan vara extremt snyggt!

Läs om de senaste trenderna som att göra sitt badrum mer personligt genom att använda koppar, mässing och guld i badrummen.

Missa inte heller de här snygga och designade badkaren.

Badrumskakel

Exempel på badrumskakel